Homenatge a una generació que se'n va

Doneu-nos el testimoni de la vostra pèrdua

Volem explicar les vides d'una generació que se'n va, la dels nascuts durant la Guerra Civil i la primera postguerra. Elles i ells són les principals víctimes del covid-19. L'ARA va explicar fa uns quants dies qui eren el Josep, l'Andrés, la Pilar, l'Ángeles i la Rosa, però volem ampliar l'homenatge. Fem una crida als nostres lectors perquè ens feu arribar històries de vides anònimes. Volem posar noms i cognoms a la tràgica estadística de la pandèmia. Volem recordar-los amb afecte. Volem que no es perdi el seu exemple. Busquem testimonis per a un dossier especial dedicat a les víctimes del coronavirus: com es deien i on van néixer? Què els agradava fer? A què es dedicaven? Quins somnis tenien?

Nom o àlies:

Email:

La teva història:

* Queden 1200 caràcters

La teva imatge (opcional):

Navega

Arxiu en format .jpg, mida màxima 2 Mb.

Avís legal

Les vostres històries:

 • Inés Ripoll PUjol

  El 31 de març, dos dies després d'haver complert 88 anys, va morir el meu para Alfonso Ripoll de Covid 19. El meu pare va ser un dels Nens de la Guerra , un d'aquells nens que un dia, van ficar a un vaixell amb els seus germans i els van enviar a l' Unió Soviética, ara Rússia, per tal que no haguessin de viure les penalitats de la guerra civil El meu pare tenia sis anys era el més petit de cinc germans . El que era l ' Unió Soviética els van rebre molt bé, van estar visquent en un orfanat amb els mateixos professors amb els que varen marxar d'aquí i que els hi donaven classe , i ens explicava moltes histories de les aventures que tenien aquests nens que van sortir d' un port del País Vasc per acabar en un orfanat al costat del riu Volga. Desgraciadament i degut al desenllaç de la guerra a Espanya, els nens no van poder tornar a casa seva, molts dels Republicans van ser represaliats i en el cas dels meus avis es van haver d'exiliar a França. El meu pare va tornar a Catalunya a l'any 1980 amb la seva dona russa i dues nenes petites que erem jo i la meva germana.

 • Inés

  El 31 de març, dos dies després d'haver complert 88 anys, va morir el meu para Alfonso Ripoll de Covid 19. El meu pare va ser un dels Nens de la Guerra , un d'aquells nens que un dia de 1938, van ficar a un vaixell amb els seus germans i els van enviar a l' Unió Soviética, ara Rússia, per tal de que no haguessin de viure les penalitats de la guerra civil. El meu pare tenia sis anys era el més petit de cinc germans . El que era l ' Unió Soviética els van rebre molt bé, van estar visquent en un orfanat amb els mateixos professors amb els que varen marxar d'aquí i que els hi donaven classe , i ens explicava moltes histories de les aventures que tenien aquests nens que van sortir d' un port del País Vasc per acabar en un orfanat al costat del riu Volga. Desgraciadament i degut al desenllaç de la guerra a Espanya, els nens no van poder tornar a casa seva, molts dels Republicans van ser represaliats i en el cas dels meus avis es van haver d'exiliar a França. El meu pare va tornar a Catalunya a l'any 1980 amb la seva dona russa i dues nenes petites que erem jo i la meva germana.

 • Montse Cañellas

  Bon dia, jo voldria fer una pregunta. Sempre m'havia fascinat les històries que m'explicaven a casa de les fatalitats viscudes durant i després de la guerra, la gana, malalties,.... La vida dels meus avis, pares i tiets va ser molt dura i sobretot la dels meus avis/es. Un dia vaig decidir escriure un llibre perquè no quedés en l'oblid. Evidentment és un llibre "familiar" sense més pretencions que passi a les generacions següents i no oblidem tot el que van haer de viure.
  D'aquelles generacions, desgraciadament, només viuen la meva tieta (88 anys) i el meu pare, ell té 85 anys, a punt de fer 86.
  Tant el meu pare com jo hem patit el Covid-19 però afortunadament , ho hem superat!!! Hem sigut dels afortunats. El meu pare acabava de sortir d'una operació realitzada el 24 febrer, tot havia anat bé, li van donar alta el 13 e març però... llavors va contagiar-se del virus.
  No sé si us pot interessar.... i sincerament, en cas afirmatiu, tampoc sé si el meu pare voldria participar. Li hauria de preguntar.
  Gràcies per tot
  Montse

 • Marga

  La meva mare, la Montserrat Pichel Maril, va neixer a Barcelona al 1935, va tenir una infancia dura, de postguerra. Sempre va viure al barri de la Barceloneta, on va conèixer al meu pare i va criar als seus tres fills. Era una dona forta, valenta i lluitadora, sempre al nostre costat . Una àvia esplèndida va gaudir dels seus tres tresorts al màxim, ells l’adoraven. Tot just fa un any va perdre al seu company de vida i va fer tot el possible per superar aquesta dura etapa, retrobat velles amistats i gent fe noves al casal del barri. El 9 d’abril, després de mes d’una setmana de lluita ens va deixar, però abans vam pogués fer una darrera trucada on vam poguésr ser tots els que ella tant estimava.

 • Marga

  La meva mare, la Montserrat Pichel Maril, va neixer a Barcelona al 1935, va tenir una infancia dura, de postguerra. Sempre va viure al barri de la Barceloneta, on va conèixer al meu pare i va criar als seus tres fills. Era una dona forta, valenta i lluitadora, sempre al nostre costat . Una àvia esplèndida va gaudir dels seus tres tresorts al màxim, ells l’adoraven. Tot just fa un any va perdre al seu company de vida i va fer tot el possible per superar aquesta dura etapa, retrobat velles amistats i gent fe noves al casal del barri. El 9 d’abril, després de mes d’una setmana de lluita ens va deixar, però abans vam pogués fer una darrera trucada on vam poguésr ser tots els que ella tant estimava.

 • Antonio Siles Lozano

  El meu pare va neixer un dia de Sant Jordi, ara fá 90 anys a Serón (Almeria) va arribar a Cataluña l'any 42. La seva vida va ser de treball, i de que no faltés res a casa, era la seva fixació, habia viscut la falta de mengar. Peó, Soldador, treball al camp, fogoner, venedor de llibres, i aixi va fer cami al ferrocarril fins que es va jubilar, a mort tres dias avans de Sant Jordi, ell no ha patit el Covid, l'hem patit la familia. No m'he pogut despedir d'ell, no l'he pogut enterrar. No le pogut dir, que l'estimaba. S'acaba una generació, Gracies a tots aquells que ens heu donat prosperitat i cultura i amor. Fins aviat Sr. Antonio Siles López. Serón-Martorell-St. Esteve Seserovires. D.E.P.

 • Sílvia Valle

  La meva àvia, Maria Valle, va marxar enmig de la pandèmia, com era positiva a covid no li vam poder donar la mà al final, però la seva força està dins nostre.
  No va tenir una vida fàcil. Mare soltera als anys 60. Va haver de treballar a la Olivetti per tirar endavant el seu fill. Va patir assetjament, insults... però no era una dona dèbil. S'havia criat durant la guerra i havia passat com unes 15 vegades per quiròfan. Inclús va estar 9 mesos enllitada amb l'esquena enguixada (i ens queixem del confinament).
  Era un esperit rebel, lliure i independent. No es deixava trepitjar per ningú i si havia de posar el cap del seu encarregat sota una premsa per defensar-se, ho feia, o si havia de fer fora el seu cunyat de casa per faltar-li al respecte, també. Ah! i propietària d'un 600! De les primeres dones en comprar-se un cotxe i conduir-lo.
  Era divertida, presumida, i mai podia estar-se quieta. També era una capsa de sorpreses, tant, que amb 86 anys vam saber que havia tingut un altre fill i l'havia donat en adopció. Era forta, però es va enamorar de l'home equivocat. Però per nosaltres va ser un regal que ens va fer la final de la vida. I ara tots la trobem a faltar. T'estimem iaia.

 • Mercè Grinyó Lladó

  Avui, 26d'abril, fa un mes que va morir la mare a Barcelona, a l’hospital. La Mercè va néixer el 29 de maig de 1931, a l’Aleixar. Era la gran de quatre germans i, per tant, es va haver de posar a treballar als 14 anys per ajudar tota la família, com moltes dones i homes en aquella època fosca de ple franquisme. La seva vocació era ser modista i va marxar a Barcelona per estudiar “Corte y confección” mentre treballava en una casa bona de cuinera. No va poder, però, muntar una acadèmia, i quan els professors li van aconsellar que les seves dues filles i el seu fill, seguissin estudiant amb beques, ella i el pare, sense pensar-s’ho, van seguir treballant per donar-los una bona educació de manera modesta i generosa. Va cosir per moltes senyores i, quan ja érem més grans, per a la Roser, casa d’alta costura. Després de morir el pare, ja jubilada, va fer tallers de cuina al Casal del Guinardó on la van definir: 25% casolana, 25% escriptora (li agradava escriure), 25% televisiva (va sortir a TV1) i 25% propera. Així era la mare, la pèrdua de la filla gran ara fa sis anys la va afectar molt, però no es va rendir mai sempre desvivint-se per tothom fins que la covid-19 se la va endur.

 • Guzman Sebastià Espot

  La Montserrat Espot, ma mare, va néixer fa 80 anys a un poblet del Pallars. Va tenir una infantesa de post-guerra on mai va tenir luxes però sempre deia que mai va passar gana. La vida a pagès era molt dura i va forjar el seu caràcter lluitador i tenaç fent feines del camp desde ben petita. Amb 18 anys va baixar a la Barcelona dels anys 60 on va haver d'adaptar-se a un món totalment desconegut per ella, a ser una persona anònima i deixar de ser la Montse de Cal Mestre, la "xica" com l'anomenaven allà. Rapidament va començar a treballar a una fàbrica amb horaris de moltes hores. Com a distracció tenia el ball dels diumenges al Casinet d'Horta i va ser allà on va conèixer el Jaume, el meu pare. Van iniciar una vida plegats formant una familia i construint una llar amb molt d'esforç i limitacions. El seu somni era que els seus fills ho tinguessin més fàcil que ella i sempre ens va ensenyar que fèssim el que fèssim ho haviem de fer amb la màxima dedicació i esforç. No va tolerar mai el desinterés o la ganduleria. O servies per estudiar o per treballar, no hi havia terme mig i no s'aconseguia res sense esforç. Sempre pendent dels seus fills, dels seus nèts... Gràcies mama, t'estimo!

 • Guzman Sebastià Espot

  La Montserrat Espot, ma mare, va néixer fa 80 anys a un poblet del Pallars. Va tenir una infantesa de post-guerra on mai va tenir luxes però sempre deia que mai va passar gana. La vida a pagès era molt dura i va forjar el seu caràcter lluitador i tenaç fent feines del camp desde ben petita. Amb 18 anys va baixar a la Barcelona dels anys 60 on va haver d'adaptar-se a un món totalment desconegut per ella, a ser una persona anònima i deixar de ser la Montse de Cal Mestre, la "xica" com l'anomenaven allà. Rapidament va començar a treballar a una fàbrica amb horaris de moltes hores. Com a distracció tenia el ball dels diumenges al Casinet d'Horta i va ser allà on va conèixer el Jaume, el meu pare. Van iniciar una vida plegats formant una familia i construint una llar amb molt d'esforç i limitacions. El seu somni era que els seus fills ho tinguessin més fàcil que ella i sempre ens va ensenyar que fèssim el que fèssim ho haviem de fer amb la màxima dedicació i esforç. No va tolerar mai el desinterés o la ganduleria. O servies per estudiar o per treballar, no hi havia terme mig i no s'aconseguia res sense esforç. Sempre pendent dels seus fills, dels seus nèts... Gràcies mama, t'estimo!

 • Pau Ors

  Hola Ara,

  Cal que lleguim aquestes faltes que publiqueu? Sé que voleu ser respectuosos, però fa mal als ulls....

  Gràcies!

 • Anna Muñoz Nuñez Núñez

  El meu pare, Miquel Muñoz Sánchez va morir per la Covid19 el 19 d'abril amb 83 anys. Va nèixer a Terrassa al 1937. Era un home molt alt i fort amb el somriure més tendre que mai he vist. Va patir la gana de la postguerra i als 12 anys va començar a treballar al sector de la construcció. Va treballar de dilluns a dilluns fins a la seva jubilació. Sense saber lleguir ni escriure, tota la seva passió va ser que els seus fills tinguessin estudis. I ho va aconseguir. Ens va donar totes les eines perquè nosaltres poguessim afrontar el futur amb garantíes. Durant set anys va cuidar de la mare, amb càncer, amb una tendressa i dedicació encomiable, sense perdre l'esperança. Estimava la vida, viatjar, ballar -encara que ho feia fatal- i estar amb la família, els amics, els veïns... els nens del barri l'adoraven perquè sempre tenia alguna cosa per a ells: un caramel, una petita joguina que havia recollit i reparat. Des de feia dos anys estava a una residència perquè patía demencia per cossos de Levy, i, malgrat tot, fins l'últim dia sempre va donar les gràcies.

 • Serena

  Julia, mi madre. Murio el 5 de Abril después de luchar 3 semanas contra el Covid 19.
  Tuvo una infancia muy difícil y dura, trabajando desde los 12 años fuera de casa. Antes quien sabe desde cuando.
  Si algo tienen nuestros padres es historia viva de Cataluña y de España, de lucha por crecer en una España de posguerra, de huelgas por sus derechos y de miedo por el franquismo.
  Quedó huérfana de padre junto a sus 4 hermanos y la vida no se lo puso fácil. Aprendió a sobrevivir, y creedme que lo ha intentado pero no ha podido.
  Mujer alegre, sonriente, divertida, luchadora, positiva y fuerte.
  Quien me habla de ella me habla de su sonrisa, de su alegría y de la tristeza de no haber podido despedirla como se merecía.
  Si os hablo como hija este duelo es terrible, no haber podido darle fuerzas, darle energía, darle un beso ni tan siquiera la mano en sus últimos momentos.
  3 semanas son muchos días y muchas noches de incertidumbre.
  El homenaje que mi madre merece es que la recordemos viviendo la vida a su manera, libre, loca y despeinada.
  Sonriendo y feliz.
  Te vamos a querer siempre y jamás te olvidaremos.
  Julia Mercedes Guerrero Salvador dep el día 5 Abril 2020

 • Míriam

  El 26 de març ens va deixar el pare i Padrí Roman Regué Camats als 97 anys. El Padrí era un home amb passió innata per la pagesia, savi i valent que es va enfrontar a la Guerra Civil i la postguerra de primera mà, des del seu poble natal Bellmunt d’Urgell. Després d’una vida dedicada a la pagesia i a la seva família, als 97 anys encara combinava la seva passió per la lectura i l’interès per l’actualitat devorant llibres i diaris, tot controlant l’estat dels camps d’ordi que sempre havia cuidat. Malauradament, la COVID-19 se’l va emportar, deixant enrere una gran persona que no vam poder acomiadar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Marga Garcia

  El Josep Soler era el meu sogre, el millor sogre del món. Va nèixe a l'Hopitalet al 1943, fill d'una perruquera, la Lola i un empleat de banca, el Vicens. Tenia un germá, el Lluís, completament diferents però sempre s'ha estimat i recolçat mutuament. Despré de finalitzar el estudis de comerç, va entrar en el món de la empresa fins que es va jubilar. Va conèixer a la Nati, la meva sogra, la millor sogra del món, en un centre excursionista, al primer moment, aquell noi equifidet no li va fer gaire patxoca però al final, va aconseguir el seu cor. Van tenir tres fills, el Xavi, el Ferran i l'Enric, mantenint la progenie clarament masculina de la familia. Aquest tres fills van portar tres joves i cinc nets, dels que el Josep es sentia plenament orgullós. En Josep era uno home bo, plé de vida i sempre disposat a participar en qualsevol activitat que organitzessim. Era un avi excelent i compromés, que seguia les activitats dels seu nets com si li anes la vida, es sentia entrenador, mestre i esportista. Un marit atent i sempre disponible a acompanyar a la Nati per Catalunya per vendre una Termomix. I un sogre increible, com ja he dit, el millor del món. Et trobem molt a faltar.

 • Amparo

  La mare va néixer a Peñafiel (Valladolid), a una família humil maltractada per la guerra, que va deixar la iaia vídua ben jove. L'Anita, així es deia la mare, sent encara adolescent va decidir alliberar la família de la seva manutenció; així que l'any 46, va venir a treballar a Barcelona. Van ser temps difícils. Però un dia, a l'Avinguda de la Llum, el seu cor es va il·luminar: va conèixer l'amor de la seva vida: l'Antonio. Van formar una parella feliç i alegre, 2 viatgers avançats per la seva època, una família envejable. Rebien bé tothom, sempre a casa seva hi havia familiars i amics. Eren juganers amb els nens, gaudien dels seus nebots. Però, amb només 47 anys, inesperadament el cor de l'Antonio va fallar.
  L'Anita mai no va superar la pèrdua. El seu món va quedar molt trist fins que el neixament del net, l'Héctor, va donar nou sentit a la seva vida.
  Fa 13 anys li va volar la memòria. Vam gaudir d'ella d'una altra manera. Fins que aquesta terrible guerra sense armes, el COVID, ens la ha arrabassat. No hem pogut despedir-la. No li hem tornat en els seus últims moments l'afecte que ella ensenyava.
  Peró, Anita, no has marxat sola. Els nostres cors eren amb tu. T'estimem.

 • Sílvia Sanchez

  El meu pare va marxar l,1 d,abril, una setmana després que li diagnòstiquesin covid. Tenia 84 anys i era un nen de la post guerra. Un home de famíli senzilla i treballadora. Un home dedicat a la seva família, la seva dona i els seus quatre fills. I després a la seva família ampliada amb gendre, joves, nets i netes. Un home bo! Un home que no tenia mai un no per tots els encàrrecs que li demanàvem. Un home que no hauria d,haver marxat sol. Quantes carícies ens han quedat pendents, quantes abraçades i petons. I ara què fem tos nosaltres amb aquest cabàs d,amor pendent encara de donar-li? El guardarem per sempre i li donarem mitjançant el seu record. En cada anècdota que expliquem hi haurà una abraçada, en cada foto que veiem hi haurà un petó, en cada moment trist una carícia i sempre amor, molt amor. T,estimem papa. Sempre estaràs aquí amb nosaltres.

 • Júdit corcoy

  El meu avi,en Jaume Vilalta Riera, ens va deixar el passat 27 de març amb coronavirus, tenia vàries patologies prèvies,per tan no sé si es va morir pel covid-19, el que sí sabem segur és que es va morir amb el covid-19. Tenia 92 anys i una vida plena al darrera, sempre acompanyat de tota la família! Són d'aquesta generació que em passaria hores i hores escoltant les seves vivències, crec profundament que són un llegat molt important en la nostra història. El meu avi concretament sempre ens explicava una història viscuda un 31 de desembre de 1944 a Sant Iscle de Colltort (La Garrotxa) on va ser testimoni d'un enfrontament entre la guàrdia civil i uns maquis encapçalats per el maqui Cisquet i on resultà ferit de mort un d'ells. Crec que els hem de donar més importància perquè són història viva, molta història que avui dia és només llegat oral i seria bo deixar-ne constància documentada.
  Avi, només dir-te que tot i que els teus últims dies els vas passar sense nosaltres al teu costat, sé que sabies que t'estimàvem amb bogeria i que sempre et portarem amb nosaltres, pq eres un home bo, estimat, generós i molt dels teus. Amor infinit!!

 • Anita Mompart

  La mare va néixer a Peñafiel (Valladolid), a una família humil maltractada per la guerra, que va deixar la iaia vídua ben jove. L'Anita, així es deia la mare, sent encara adolescent va decidir alliberar la família de la seva manutenció; així que l'any 46, va venir a treballar a Barcelona. Van ser temps difícils. Però un dia, a l'Avinguda de la Llum, el seu cor es va il·luminar: va conèixer l'amor de la seva vida: l'Antonio. Van formar una parella feliç i alegre, 2 viatgers avançats per la seva època, una família envejable. Rebien bé tothom, sempre a casa seva hi havia familiars i amics. Eren juganers amb els nens, gaudien dels seus nebots. Però, amb només 47 anys, inesperadament el cor de l'Antonio va fallar.
  L'Anita mai no va superar la pèrdua. El seu món va quedar molt trist fins que el neixament del net, l'Héctor, va donar nou sentit a la seva vida.
  Fa 13 anys li va volar la memòria. Vam gaudir d'ella d'una altra manera. Fins que aquesta terrible guerra sense armes, el COVID, ens la ha arrabassat. No hem pogut despedir-la. No li hem tornat en els seus últims moments l'afecte que ella ensenyava.
  Peró, Anita, no has marxat sola. Els nostres cors eren amb tu. T'estimem.

 • Albert Campos Berlanga

  Només homenatjar a aquesta generació. Moltes gràcies per la vostra lluita per tenir un millor futur.

 • Rosa Maria Pagès Busquets

  Nascuda l’any 1943 a Castelladral (Navàs). El passat 8 d’abril la pandèmia s’emportava a la mare.

  Preciosa per dins i per fora, era una dona amorosa, lluitadora, valenta, divertida, amigable, generosa, seductora, aventurera... Filla de la Catalunya interior, era una enamorada del mar.

  Va dedicar bona part de la seva vida a cuidar dels altres, com a auxiliar d’infermeria a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

  La nostra mare hauria fet 77 anys el 25 de setembre del 2020. Sempre deia que el dia que es morís li agradaria que féssim una bonica cerimònia, i un bon àpat per celebrar la vida. I així ho farem mare. T’estimem.

 • Enric Sitjà Rusiñol

  El dia 23 de març es va morir la meva àvia, la Teresa Rius Grabulosa, amb 90 anys. Per coronavirus. No era una persona de gaires petons, però sabia quan calia una carícia o un cop d'ànim. Sempre havia treballat, pràcticament fins als 88 anys. Era la brodadora del barri de Pequín, a Olot, i posteriorment dels Reis Catòlics, de la mateixa ciutat. Caminava, anava amunt i avall per la ciutat i tothom la coneixia. A més a més, va viure la guerra i això l'havia marcat: tot ho feia pensant en els altres i poques vegades es dedicava un regal a ella. I quan menys s'ho esperava, el seu fill es va casar i va néixer el seu únic nét, jo. Només en puc dir meravelles, d'aquesta dona. Vaig ensenyar-li a dir "don't worry, be happy" i ho va interioritzar molt, la veritat. Fins a l'últim moment, va riure de tot el que li passava. Va tenir un ictus el 2018 que la va limitar molt: va passar de ser independent a viure a una residència, a anar en cadira de rodes. Ep, però va aconseguir caminar de nou! L'última frase que vaig sentir-li pronunciar va ser "quina merda de vida", i ho va dir rient. T'estimem, iaia, i mai oblidarem la persona que eres.

 • delhis

  Real Estate chapter during 2008 and learned a lot about each and every aspect of the sector like student and earned a reputation as a Professional real estate agent.
  apartments on lease in magnolias

  office search in gurgaon

  fully furnished office on rent in gurgaon

  how to invest in real estate in gurgaon

  buy in digital greens gurgaon

  buy builder floor golf course gurgaon

  buy in palm springs plaza gurgaon

  lease in palm springs gurgaon

 • Shoun

  CS GO is one of the most popular multiplayer games at the moment.

  csgo prime accounts

  buy valorant accounts

 • ReviewCorn

  We have worked very hard on increasing the status of your blog. We have covered everything related to tech and what not. You can download all the links to PC using our website. Check out a similar blog Reviewcorn by me.

 • CSGO Boost Me

  CSGO is one of the most popular online shooting game. Try with your desired [URL=https://csgoboostme.com/]CSGO Prime Accounts[/URL]

 • Camelia Jones

  CSGO is one of the most popular online shooting game.Play with your desired CSGO Prime Accounts

 • Camelia Jones

  Enroute Editor is a digital platform for entertainment freaks. Visit the website to get latest news-updates around the world.

 • Farideh Frouzesh

  If you are tired of renting and you want to buy a home of your own in Richmond Hill you will surely look for a mortgage specialist. RBC mortgage specialist Farideh Frouzesh can help you in every aspect on your money lending programs.

 • David

  AndroClue is a tech niche blog. People are free to share their views by submitting comments and reviews.

 • David

  GeniusUpdates is an open platform for bloggers and publishers to share their content and attract audiences.

 • John

  RankerOnline is a tech related and guest post-friendly blogging platform. We are ready to serve you information through our website.

 • John

  Are you thinking about having something unique on your face? Then Snake Bites Piercing is for you. Visit Rightpiercing to know more.

 • Tom

  The main purpose of starting TricksClues is to help people for getting relevant and right information.

 • Camelia Jones

  “NISAR will be the first satellite mission to use two different radar frequencies (L-band and S-band) to measure changes in our planet’s surface less than a centimeter across”, says NASA. Learn more geospatial news only from Geospatial Awareness Hub.

 • Beato app

  If you confused on how to use a glucometer, the BeatO Smart Glucometer is the best choice for you. It is one of the easiest to use glucometers available in the market and make testing your blood sugar very convenient. Definitely the best
  glucometer machine in today's day and age!

 • ganga

  Campaign Management Software
  A campaign management system (CMS) is a software solution designed to handle the various components of a marketing campaign.
  Although it uses the same acronym as content management system (CMS), and their designs may be similar in some ways, they are conceptually different. A content management system identifies and tags individual pieces of marketing content on their way through the creation, design and distribution process. In contrast, a campaign management system is designed to measure the elements and individual components of a marketing campaign.

 • The Collection Marts

  The Collection Marts is platform where you can view latest designs about home décor and bedding. We have large range in different categories with finest fabric in cotton and silk. You can view not only present trends but also view huge collection with reasonable price. The Collection Marts can provide fast service about delivery as well as customer support too. Our products are not only self-made but also, well connected with markets to ensure for possibility of available designs if client want to purchase. The Collection Marts customer support open 24/7 to guide their customers about material or product stuff. cotton king sheets on sale , king comforter sets , cotton single bedsheet online , bridal bed sheets in karachi , cotton white duvet sets

 • Faisalabad fabric Store

  Faisalabad is one of the biggest cities in Pakistan and the hub of the textile industry. It is widely acknowledged as the Manchester of Pakistan due to its large industrial role. The quality of the fabrics produced in this city has no parallel. In fact, the fabric is something of a specialty of Faisalabad. Many people from all over the country flock to this city for a spot of cloth shopping. We aim to provide you all of the best of Faisalabad at our store. buy cotton lawn suits online , pakistani designer lawn online shopping , gul ahmed lawn 2015 with price online shopping , gul ahmed printed lawn 2016 with price , lawn suit with silk dupatta online , 2 piece lawn suit limelight

 • Nmk Pro

  There are multiple vacancies that aim to be denoted concerning nmk recruitment 2020 Notification. All one needs to do is seek for job specifications and eligibility and alternative acceptable conditions that are essential for the roles. Henceforth, get to scan the subsequent section and prefer the roles that are suited in keeping with your tutorial qualifications and certifications. We will keep you updated about the nmk 2020 whenever any new vacancy arises

 • Smartest Computing

  Wondershare Helper Compact is a component of the package of Wondershare Video converter. In step with many forum officers, this can be a ‘legal’ program that you presumptively install yourself on your system or PC. Its main task is to help your video conversion by giving pop-ups and serving to you through the whole process.

  Other than its functionality, you can see taht many users reported that the software was introducing various glitches or errors with their operating system.

 • ganga

  Digital Workplace Software
  A digital workplace is a cloud based work platform that lets businesses move work to the virtual space. Such platforms contain all the applications, data, tools and collaboration features employees need to perform work within a secure online interface that they can access from anywhere, anytime and on any device.

 • Trendytarzan

  Once you've determined you've got bed bugs going into your bed in the dead of night, you would like to act quickly on How to get rid of bed bugs. The longer you permit the infestation to proceed untreated the dearer and time intense it becomes to urge to eliminate the bed bugs. however don’t panic and throw out your pad thinking your drawback is solved; it's not.

 • OMW Magazine

  OMW magazine provides you with all the information about a style magazine which is about fashion, lifestyle, beauty, and travel. For more such interesting topics you can visit our sites.

 • OMW Magazine

  OMW magazine provides you with all the information about a style magazine which is about fashion, lifestyle, beauty, and travel. For more such interesting topics you can visit our sites.

 • ModApkDownload

  Mod Apk Download site provides reviews about mobile games, sports, headphones, smartwatches, educational news, and many other new launches services or devices.

 • LoveTravelLife

  Love Travel Life is a travel and lifestyle site having an interest in all related fields. Travelling opens our minds to connecting with new places and people as well.

 • TricksClues

  A temp phone numbers (or disposable) is one that you do not own, however will use it to receive SMS/text messages. Some suppliers can allow you to send messages however this sometimes incurs a price.
  The free temporary phone numbers area updated each month therefore certify to bookmarker America and check back for the most recent numbers. This temporary phone numbers service is totally free and there’s no sign-up required.

 • International schools in Kuala Lumpur

  All the key info regarding the ninety four international schools in Kuala Lumpur, Malaysia: Extracurricular activities, if academics ar native, category sizes, fees, coach availability, etc.
  Like any major capital town in Asia,international schools in Kuala Lumpur provide high standards and a good form of curricula. Colleges are regulated by the non-public Education Department (PED) beneath the Ministry of Education. they're notoriously strict, and fast to find any faculty that doesn't meet their standards. Therefore rest assured, the standard of education is great.

 • APK Beasts

  Undertale apk is a very fast growing game in the world of classic journey games, it’s not solely the gameplay, however additionally its position and emotional expression. The most famous thing about this game is that it has the peace line. The music of the sport is the most touching, if you’ll be able to At the top of the sport, you’ll be ready to experience these feelings too.

 • Aidan Fruits

  Aidan Fruits
  , botanically referred to as Tetrapleura tetraptera is one in every of the best surprise plants in this globe. It's known as Aridan in Yoruba, Osakrisa in ethnos, and Prekese in Gold Coast. Others decide on Osho, Uyayak, Dawo, Edeminang, Ojewole, Ozhagirizha etc. The adian fruits Plant is native to West Africa. it's used as Associate in Nursing exotic spice, medication and as a dietary supplement.

 • NutritionFit

  Dapagliflozin is an Associate in Nursing oral polygenic disorder medication that helps manage blood glucose levels. Dapagliflozin works by serving the kidneys to obviate aldohexose from your blood.
  Dapagliflozin is employed along with diet and exercise to enhance blood glucose management in adults with sort two diabetes. Dapagliflozin is additionally wont to lower the danger of wanting to be within the hospital for heart disease in adults with sort two polygenic disorder World Health Organization even have cardiovascular disease.

 • Whoopzz

  Are you a writer and checking out the best laptop for yourself? checking out the best laptop for writing within your budget?
  The following are a number of the best laptops for writers:
  1. Google Pixelbook Go
  2. HP Spectre x360 (2020)
  3. Microsoft Surface Laptop
  4. Apple MacBook Air (2020)
  5. Acer Chromebook R11

 • CBD oil

  As of now, people have woken up with the truth that CBD Oil has no psychoactive effects and only has a bunch of benefits, hemp products are lawful.
  CBD Oil has numerous benefits for the body. However, CBD oil can’t arrive at its fullest potential without a bit of help from its links. This notion comprises THC.
  Given below are the benefits of CBD to your routine:
  Anti-Tumor Effects
  Anti-Cancer Support
  Pain Relief

 • MPLyrics

  MPLyrics is a popular music platform where you can listen and view music for free. There various types of music with lyrics are available here.

 • Erica Moralis

  Changing your short hairstyle is like changing your face. When you find a hair style that suits you, it will not only make you look more attractive, but also make you more confident. I will recommend the 5 most popular hairstyles this year, I hope you can find one that suits you!

 • Arnold Miler


  CMT Direct has a team of SEO professionals who work tirelessly to thoroughly optimize your company's website and get it to the first page of search results within 30 days. That's what we do we are the Best Digital Marketing Agency.

 • Buy CSGO Prime Account

  Buy Prime CSGO Account
  A wide range of CSGO payers get an alternative in which they can move up to the prime status, and the principle advantage, obviously, we talked about prior, you would then be able to coordinate with somebody who additionally has a prime status, and it makes the best team for you

 • chandru112

  Attendance Management SoftwareAttendance Management keeps track of your employee hours. It is the system you use to document the time your employees work and the time they take off.
  Attendance Management keeps track of your employee hours. It is the system you use to document the time your employees work and the time they take off. Attendance Management can be done by recording employee hours on paper, using spreadsheets, punching time cards, or using online attendance software for your company.

 • Sonali

  Along these lines, in the event that you are in Delhi and searching for Escorts in Delhi , we at Delhi have concocted a wide scope of youthful and excellent young ladies.

  With our Call Girls in Delhi, you can satisfy all your sexy requirements, and they will likewise cause you to feel extraordinary while they are with you. In this manner, meet with these genuine wonders and partake in an assortment of sex administrations.

 • Sonali

  Along these lines, in the event that you are in Delhi and searching for Escorts in Delhi Near me, we at Delhi have concocted a wide scope of youthful and excellent young ladies.

 • Max Turner

  The Webroot program is highly rated software to protect your devices & data available for download at
  ij.start.canon| ij.start.cannon/ts3322 | Microsoft365.com/setup
  | microsoft365.com/setup | www.hp.com/go/wirelessprinting

 • Max Turner

  Enter Trend micro activation code on www.trendmciro.com/activate | www.trendmicro/activate to download and activate Trend Micro. To activate Trend micro, make sure you already have an activation code that you’ll probably enter on the trendmicro.com/activate site.

 • microsoft365.com/setup

  Several factors matter when you choose the Microsoft 365 subscription. Depending on your requirements on the respective productivity platforms, these products are different in price. microsoft365.com/setup

 • noob shadow

  Get started to Canon inkjet setup with guidelines of ij.start canon site. Check and learn the best and easy methods to set up Canon printer hardware download and install the Canon ij setup. The site is based on the computer operating system where you can find an online manual and guide. ij.start.canon |
  ij.start.cannon

 • amelia stone

  Cox Email Login is an online login portal that the company provides to its customers enabling them to operate 10 email accounts each capable of 2 GB storage.
  cox webmail login |
  camps.intuit.com | camps.intuit.com |
  microsoft365.com/setup

 • amelia stone

  Defend against the unknown threats and proceed for Trend micro download with www.trendmicro.com/activate having Advanced Machine Learning Technology. Trend micro security is the best way to save your Connected World to all the digital part. Install www.trendmicro/activate from the official site and get the trend micro activation key to complete the process.

 • shauna grant

  Before beginning to print with your newly-purchased HP wireless printer, you need to make certain preparations that include the device hardware setup, positioning and placement, the power supply, and the PC’s connectivity www.hp.com/go/wirelessprinting ,camps.intuit.com , camps.intuit.com , skybet login , www.trendmicro.com/activate , trend micro activation .

 • josvijay

  shopify development companies
  shopify is a subscription-based software that allows anyone to set up an online store and sell their products.

 • josvijay

  shopify development companies
  shopify is a subscription-based software that allows anyone to set up an online store and sell their products.With the immense growth of Shopify, developing apps for the platform has become a highly profitable business. The Shopify app store contains 2,500+ various plugins for merchants, many of which are top sellers. This is why, if you have an idea for your own app, you should try to execute it.

 • Alisah Wilson

  AllAssignmentHelp always endeavors to give the best assignment help service in the United Kingdom, They have high professionals team that provides a wide range of all academic services, such as writing reports, thesis, dissertations, essays, research papers, or assignment writing, etc. our faculty write assignments considering the quality of the material and your evaluation criteria. So if you need assignment help cheap services around the world then book it today. we never compromise the quality of content.

 • aboki price

  I love it and its a beautiful tribute thank you for the dedication you've render this amazing motivating and captivating topic; interesting and sensible piece! These are actually enormous ideas in regarding blogging. I believe you would touch some good factors on this tribute. I wish you success...Thanks! Meanwhile, checkout aboki price

 • aboki price

  I love it and its a beautiful tribute thank you for the dedication you've render this amazing motivating and captivating topic; interesting and sensible piece! These are actually enormous ideas in regarding blogging. I believe you would touch some good factors on this tribute. I wish you success...Thanks! Meanwhile, checkout aboki price

 • escorts in Lahore

  Welcome to the advanced skirts of Lahore where you can get the best class escorts in Lahore . If you are thinking of arranging a date to make your day memorable, our girls will help you. Here you will find the best escort service ever. Our advanced escort girls are the queen of beauty and warmth. We also offer you ramp models and faces like a celebrity. Our escort will provide you with the best escort services at affordable prices. escorts in Lahore.

 • ijcann

  The Canon PIXMA TS3322 is more than just your basic printer. Additionally, the PIXMA TS3322 has the ability to print from your smartphone or tablet using AirPrint®, Mopria® Print Service, and the Canon PRINT app or from laptops and computers with built-in Wi-Fi.

  For those of you who have a TS3322 but don't have a driver cd, you can visit Canon TS3322 Driver

 • vijay

  shopify is a subscription-based software that allows anyone to set up an online store and sell their products.

 • BPTP Eden

  BPTP Eden Estate Amstoria Plots Sector 102 Gurgaon is a well studded project in Gurgaon offering an impressive range of plots in different sizes so that you can bring your exotic lifestyle to your liking by adding your own futuristic designs to it.

 • Little life

  Nice
  post

 • Noaha Emma

  Buy online from our store
  Unstitch Fabric&Stitched Kurtis, School Uniform, Ladies
  Women Collection, Rung Roop, Bedsheet, Sofa Covers Available on Wholesale.
  unstitched fabric
  Bedding
  School Uniform
  Sofa Cover
  Shop
  Ladies Shirt
  Unstitched Kurti
  Lawn Kurtis
  khaddar kurtis online
  off white towel
  <a

 • Ram Kenny

  We are here happy for staying.
  https://www.amazon.com

 • Ram Kenny

  Love to Care

 • Sienna Wilson

  AllAssignmentHelp is a place where you can Hire UK Assignment Expert for your assignment help online in the United Kingdom. We have well-educated professionals in our content team who are capable of offering all types of academic help. Our highly qualified team provides you with excellent quality essays, assignment writing services that are plagiarism-free and globally accepted by all teachers and professors. So if you need any assignment help contact us anytime.

 • Gowtham RK

  We are providing a Best Management Software and Services to our Potential Customers for a Long while

 • Gowtham RK

  We are providing a Best Management Software and Services to our Potential Customers for a long while.

 • Monica Geller

  canon scan utility is a free photography programme that lets you scan photos and documents quickly. This multimedia tool, created by Canon Inc., is a scanner software designed to work with Canon printers and scanners. It's one of the official image management programmes that you'll need to use if you're working with this brand. However, the device models that this supports are limited; some of them require the Lite version instead.

 • aaaa

  LONG HAİR

 • ijsetupcanon com

  Get support for your favorite canon printer by visiting canon com ijsetup, canon com ij setup is one of the trusted sites and the best place to download your canon printer driver,, to do the best setup make sure you follow the steps given by ij.start.cannon setup and configuration.

 • ij.start canon

  Canon allows you to install and set up a Canon inkjet printer and ensure that you receive outstanding printing results. ij.start canon , ij.start.canon , ij.start.cannon.

 • the global

  club pogo support,
  yahoo login help

  avg technical support phone number,
  hewlett packard customer service,

  tomtom tech support,
  hangouts chat

  how to contact facebook
  , customer support phone number,

 • the global

  club pogo support,
  yahoo login help

  avg technical support phone number,
  hewlett packard customer service,

  tomtom tech support,
  hangouts chat

  how to contact facebook
  , customer support phone number,

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  yellow pages in coimbatore

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  yellow pages in coimbatore

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  yellow pages in coimbatore

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • arun

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Agnes

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.

  https://www.123coimbatore.com/

 • Montse Cañellas

  good morning.
  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions

  yellow pages in coimbatore

 • arun123 seo

  123Coimbatore is a leading business search engine directory and yellow pages in coimbatore which can be accessed by an approximate count of more than 5000 (Mobile-Users) and 2000(Desktop-Users) per day. More than 2000 Business keywords are present in this directory.123Coimbatore provides a B2C portal. Nearly 90% of the visitors look for the top 3 websites in the search engine for any data needed. We aim at bringing our site at top 3 positions.
  yellow pages in coimbatore

 • vignesh

  GST on IT sector will attract 18% on software services provided by software companies.
  Brez IoT

 • sara clark

  It was a very good post indeed. I thoroughly enjoyed reading it in my lunch time. Will surely come and visit this blog more often. Thanks for sharing. ipad mini 5 price in pakistanThere are so many fun and exciting things to do and experiences around swan song pat pitsenbarger the world that I thought I ‘d put together a list of favorite things to do for all travelers.

 • nagar sims

  You have done a great job. Extremely well crafted. Everything is perfect and the efforts you have put in to bring up this article needs to be highly appreciated. Love This. Thanks! Best fluffy rugs

 • kia wales

  This is so overwhelming. This is amazing and highly appreciated. Love it seriously... This is amazing and love
  Best Quotes Of All time

 • Codella

  Bangalore Escorts available 24/7.here you get high profile top class female escorts for your night entertainment at very cheap rate.We are reputed escort service provider in Bangalore.Visit my website today to more info.

 • AshikaSoni

  Welcome to AshikaSoni Bangalore Escorts. Here you get High Profile Top Sexy Escort Call Girls at Very Affordable rate.So If you in Bangalore and looking Bangalore Escort Call Girls Contact AshikaSoni

 • allen roberto

  Unprofessional Hairstyles Women

  Dutchboy Haircut

  Butterfly Braids

  E Girl Hairstyles

  Baddie Hairstyles for Short hair

 • Local Call Girls ||03002456969

  Pakistani call girl contact number
  sex girls near me
  sexy aunty
  call girl number
  rent a girl in Pakistan
  call boy Pakistan
  Girls for the night in Pakistan
  rent girl in Pakistan
  need a girl in Pakistan
  women seeking men
  aunty pic
  Locanto girls
  escorts service
  Pakistani call girls
  girls near me

 • Luke Whelan

  Experience the magic of Christmas with your friends and family on board Mandurah Cruises Christmas Lights Cruise Sing along to Christmas carol favorites.

  Christmas Lights in Perth

 • allen roberto

  https://longhairstyles-all.com/the-dutchboy-haircut-the-pageboy-haircut-2021

 • Social

  This content is written very well.Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand.Thank you!
  Kaneez Web Series Ullu
  Video Calling Web Series
  mkv Cinemas
  Charmsukh Live Streaming Web Series
  Cyanide Web Series Ullu
  Pratisksha Web Series

 • Social

  This post gives truly quality information. I’m definitely going to look into it. Really very useful tips are provided here. Thank you so much. Keep up the good works.
  https://www.allsocialupdates.com/claire-crouch-illness-update/
  https://www.allsocialupdates.com/who-was-nick-cannon-5-month-old-son-zen-cannon-how-did-he-die-check-zen-cannon-cause-of-death/
  https://www.allsocialupdates.com/who-was-john-wolf-how-did-he-die-check-john-wolf-cause-of-death/
  https://www.allsocialupdates.com/latest-jonathan-houseman-murder-updates-is-he-in-jail-how-did-henry-brian-mackintosh-die/

 • piya sen

  Piya Sen Kolkata Escorts Our Elite Call Girls and VIP escort in Kolkata are waiting independent Female Model Housewife Girl Escorts Agency +917595811660

 • Nikitha Bangalore Escorts

  Get High Profile Independent Bangalore Escorts in Bangalore Contact us directly at 8123369453. Enjoy with Our Escorts Bangalore like your Girlfriend and get the utmost satisfaction.

  call girls in bellandur
  majestic call girls
  whitefield escorts
  call girls in nandini layout
  marathahalli escorts
  Bangalore escorts
  Bangalore escorts agency
  Escorts Bangalore
  Bangalore Escorts

 • januseo

  Best Fish Aquarium Shop | Buy now in Dubai, Abu Dhabi and all UAE

  Best Fish Aquarium shops in Dubai and Abu Dhabi. Online shopping store to buy shrimps, shrimps products, aquarium accessories, fish feed, top-quality aquarium tanks, aquascaping tools, lights and plants.

  https://www.newredsea.com/

 • Kolkata Escorts

  kolkata escorts||
  kolkata escort||
  kolkata vip escort||
  kolkata vip escorts||
  kolkata call girl||
  kolkata call girls|

 • Kolkata Escorts

  escort||
  call girl||
  call girls||
  call girls kolkata||
  call girl in kolkata||
  call girls in kolkata||
  kolkata independent escort||
  kolkata independent escorts||
  independent escort||
  independent escorts||
  independent escort kolkata||
  independent escorts kolkata||
  independent escort in kolkata||
  independent escorts in kolkata||
  kolkata female escorts||
  kolkata female escort||
  female escorts||

 • MY NT MODELS

  kolkata escorts||
  kolkata escort||
  kolkata vip escort||
  kolkata vip escorts||
  kolkata call girl||
  kolkata call girl||
  escort||
  call girl||
  call girls||
  call girls kolkata||
  call girl in kolkata||
  call girls in kolkata||
  kolkata independent escort||
  kolkata independent escorts||
  independent escort||
  independent escorts||
  independent escort kolkata||
  independent escorts kolkata||
  independent escort in kolkata||

 • MY NT MODELS

  chinese escorts||
  chinese escort||
  kolkata chinese escort||
  kolkata chinese escorts||
  kolkata chinese call girls||
  chinese call girl in kolkata||
  kolkata chinese call girl||
  kolkata chinese escort servoce||
  chinese call girls||
  chinese call girl||
  chinese escort service||
  female escorts service||
  female escort service||
  escorts||
  kolkata escort service||
  kolkata escorts service||
  kolkata escorts services||
  escort service in kolkata||

 • MY NT MODELS

  escort services in kolkata||
  escorts kolkata||
  kolkata escort services||
  kolkata sex service||
  escort in kolkata||
  kolkatta escorts||
  escorts service kolkata||
  calcutta escorts||
  sex service kolkata||
  kolkata escott||
  kolkata independent escorts||
  kolkata vip escorts||
  best escort service in kolkata||
  best escorts in kolkata||
  female escort kolkata||
  female escorts in kolkata||
  female escorts kolkata||
  kolkata female escort service||

 • januseo

  Cauvery Ayurveda Treatment in Coimbatore

  Cauvery Ayurveda provides ayurvedic treatment in coimbatore & Tirupur and offers the best kerala ayurveda massage treatment packages with well-trained therapists.
  http://www.cauveryayur.com/

 • januseo

  Cauvery Ayurveda Treatment in Coimbatore

  Cauvery Ayurveda provides ayurvedic treatment in coimbatore & Tirupur and offers the best kerala ayurveda massage treatment packages with well-trained therapists.
  http://www.cauveryayur.com/

 • gurugramescort.com

  I am Riya Patel we are offering young model Delhi and Gurugram/ NCR you can open our luxury website and select the model..❤️https://gurugramescort.com/❤️

 • riya

  When you are in Delhi/Ncr/Gurugram and visit India, there are many ways you can be happy. But the best way will be to share with someone. In this case, we recommend you our beautiful Model, amazing Model that will make your stay very comfortable. You can experience the real Indian with them. From hitting the nightclubs to romantic dinners, these Model will provide unforgettable moments.
  I am Riya Patel we are offering young model Delhi and Gurugram/ NCR you can open our luxury website and select the model..
  ❤️https://gurugramescort.com/❤️

 • Gurugram escort

  When you are in Delhi/Ncr/Gurugram and visit India, there are many ways you can be happy. But the best way will be to share with someone. In this case, we recommend you our beautiful Model, amazing Model that will make your stay very comfortable. You can experience the real Indian with them. From hitting the nightclubs to romantic dinners, these Model will provide unforgettable moments. We should not forget about the petite Gurugram escorts. It is always fun to have a petite escort next to you. These models are amazing and can truly make you feel good, no matter what you want. They are professionals that will respect your privacy and will treat you with utmost respect.I am Riya Patel we are offering young model Delhi and Gurugram/ NCR you can open our luxury website and select the model..
  ❤️https://gurugramescort.com/❤️

 • Piya sen

  kolkata escorts||
  kolkata escort||
  kolkata vip escort||
  kolkata vip escorts||
  kolkata call girl||
  kolkata call girl||
  escort||
  call girl||
  call girls||
  call girls kolkata||
  call girl in kolkata||
  call girls in kolkata||
  kolkata independent escort||
  kolkata independent escorts||
  independent escort||
  independent escorts||
  independent escort kolkata||
  independent escorts kolkata||
  independent escort in kolkata||
  <a

 • izspa

  In Izspa our therapist applying pressure to various points on your body, we can relieve tension from muscles, joints and nerves as well as improve circulation of blood and lymphatic fluid. This will leave you feeling more relaxed, energized and revitalized.Visit Female to male spa near me

 • Bella spa

  We provide a Massage parlour near me and offer different types of massages that improves body stress, increase blood circulation, improve the immune system and make your body energetic and refresh.

 • noob shadow

  Get started to Canon setup cannon printer you need to start the process with the Easy Wireless Connect

  method on your MacOs. The canon printer setup site is based on the computer operating system where you

  can find an online manual and guide.

  https://istartsetup.com/
  https://istartsetup.com/ij-start-cannon/
  https://www.cijstartcanone.org/

 • jhonmark

  Get started to Canon inkjet setup with guidelines of ij.start canon site. It features a paper tray on its rear side that enables reloading plain and photo paper effortlessly fast. It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  Get started to Canon inkjet setup with guidelines of ij.start canon site. It features a paper tray on its rear side that enables reloading plain and photo paper effortlessly fast. It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  Get started to Canon inkjet setup with guidelines of ij.start canon site. It features a paper tray on its rear side that enables reloading plain and photo paper effortlessly fast. It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • Body To Body Spa Near Me

  Give yourself a full-body oil knead consistently. It is sustaining; appeases the doshas, soothes weariness, gives endurance, delight, and wonderful rest, improves the composition and the shine of the skin; advances life span, and feeds all pieces of the Body To Body Spa Near Me

 • spa69

  Spa69 is top most Body To Body Massage service provider which is kept privacy of customer in a good manner to give best top most types massages by expert therapists.Visit Body To Body Spa Near Me

 • Sutra Massage

  Think delicate lighting, calming aromas, and 21-year-old specialists prepared to assist you with unwinding. We offer 20% markdown on all spa medicines to make your experience much more uncommon. Massage parlour near me

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • noob shadow

  It is compatible with printing on both plain paper as well as photo paper with a glossy surface. It also has a flatbed scanner, and all these features together make the Canon printer a superior printer model. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • Riya Patel

  I'm Riya Patel, a nice and beautiful college girl. I am 21 years old. I am from New Delhi, and I am staying Independent Escorts in Delhi. I promise you 100% satisfaction. I am a beautiful and high-profile girl, and you can invite me out to your bedroom, and I am available for short-term or nighttime. Please get in touch with me directly, and you'll be frequent with me.

 • smartkelly

  Such a wonderful post to read. Your ideas are looks great and they are helpful to me.

 • Rituparna Das

  http://vizagcallgirls.win-blog.com/11454666/http-www-rituparnadas-com-delhi-escorts-html
  https://sites.google.com/view/hotcallgirlsdelhi/home
  http://rrituparnadass.populr.me/
  https://girlscall.evenweb.com/
  https://m.mydigoo.com/forums-topicdetail-389336.html

 • SWEETY SPA

  We have over 10 years of experience as a spa. We are committed to providing the best body to body spa in Hyderabad, and we always go above and beyond your expectations. Nuru massage

 • call girls in hyderabad

  I am a model, escort girl, and a passionate one. I have a beautiful body, and I'm charming, funny, and call girls in hyderabad great at my job. I love sex. I enjoy it hard and soft. Our time together will be spent discovering each other in the most fulfilling way.

 • Rati Spa

  Our flair for showcasing koramangala ingredients shines through in every one of our menus, whether you are looking for a casual lunch or dinner at sutra massage & b2b spa, or a traditional Afternoon sandwich massage. Massage near me

 • emmadarafeb

  One of those places that will just stay in your mind for a long time. From awesome and really warm take away københavn welcoming staff to the great and amazing food that was recommended and served. Great explanation of food and ingredients. I need to highlight LAMB BIRYANI, something that I was hesitant about but it turned out to be really amazing and delicious. I can't express enough how nice and warm this place is. Big thanks for awesome ending of our day.

 • Spa leela

  This near-indiranagar structure is home to one of the most spectacular massages (spaleela) in Bangalore. It's wrapped in angular glasses and has access to three naturally heated springs fed swimming pools. It can be busy so get there early to enjoy the views from the rooftop pool. The thermal experience floor features a sauna, steam room and "celestial” relaxation room. Enjoy the healing waters of the lake with a spa (6000) treatment - a type of b2b massage that takes place in your own private pool. For more info visit here:-Nuru Massage

 • Spa leela

  This near-indiranagar structure is home to one of the most spectacular massages (spaleela) in Bangalore. It's wrapped in angular glasses and has access to three naturally heated springs fed swimming pools. It can be busy so get there early to enjoy the views from the rooftop pool. The thermal experience floor features a sauna, steam room and "celestial” relaxation room. Enjoy the healing waters of the lake with a spa (6000) treatment - a type of b2b massage that takes place in your own private pool. For more info visit here:-Nuru Massage

 • ij.start canon

  We offer the required data to configure, utilize and install your Canon products on your Windows PC. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • alfito morgan

  We offer the required data to configure, utilize and install your Canon products on your Windows PC. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • Natasha Roy

  Hello Guys If you are in Hyderabad and looking for Hyderabad Escorts, NatashaRoy is a leading Best Escort Services in Hyderabad. You can call any time .Our Female High profile escort call girls available 24*7.

 • Natasha Roy

  Hello Guys If you are in Hyderabad and looking for Hyderabad Escorts, NatashaRoy is a leading Best Escort Services in Hyderabad. You can call any time .Our Female High profile escort call girls available 24*7.

 • Natasha Roy

  Escorts in Hyderabad
  Hyderabad Escort
  Escorts Hyderabad
  Hyderabad Escorts Service
  Hyderabad Independent Escorts
  Hyderabad Call Girls
  Hyderabad Model Escorts
  Hyderabad Housewife Escorts
  Hyderabad Russian Escorts
  Hyderabad Escorts Agency

 • Tara Raajput

  Tara Raajput is the fabulous Escort Agency of Gurgaon Escort, to satisfy the make-believe of being familiar with an Aerocity Escort, Dwarka Escort, Mahipalpur Escort service Delhi & NCR.

 • alfito morgan

  We offer the required data to configure, utilize and install your Canon products on your Windows PC.canon is completely safe and secure. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • alfito morgan

  We offer the required data to configure, utilize and install your Canon products on your Windows PC.canon is completely safe and secure. ij.start.canon |
  ij.start.cannon | ij.start.canon

 • Hyderabad Stars

  Looking for Hyderabad Escorts?Visit my website today. here you will find High Profile independent Hyderabad Call girls at very lost. we are available 24/7.our Hyderabad Female Escorts are waiting for you to give unlimited sexual pleasure.

  Hyderabad Escort
  Hyderabad Escorts Service
  Escorts in Hyderabad
  Escorts Hyderabad
  Hyderabad Independent Escorts
  Hyderabad Call Girls

 • Hyderabad Stars

  Hyderabad Escort
  Hyderabad Escorts Service
  Escorts in Hyderabad
  Escorts Hyderabad
  Hyderabad Independent Escorts
  Hyderabad Call Girls

 • skyseo tech

  As a top advanced Digital Marketing company in Delhi, SkySEOTech.com help in building a solid web-based connection between the brand and the clients. We trust in changing over static news into the most extreme commitment. With the administrations, we can interface you to our objective client base in manners that are more prompt, yet as effective as conventional media. As a top advanced showcasing office in Delhi, Our Digital Marketing Services in Delhi solidly trusts that to get by and support one's plan of action, Digital Marketing shows up like the North Star, plainly thus, which organizations should gaze upward to in order to stay up with the innovative scene. This is finished with an unputdownable mix of Content Marketing, SEO, SMO, Content Management to draw in the greatest expected possibilities. We provide the best email marketing services in delhi and specialists focus on the bullseye when the inquiry is of keeping your business at pace with the present situations. We, as a top advanced promoting office, in Delhi keep it at the rear of our psy