Covid-19: Com ha afectat la pandèmia els drets civils?

Antoni Bassas farà arribar les vostres preguntes al director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, Adam Majó Garriga

Les últimes setmanes els conflictes racials han tornat, malauradament, a l'ordre del dia. L'assassinat de l'afroamericà George Floyd als Estats Units a mans d'un policia ha provocat una onada de protestes als carrers. Aquí, l'atac a un habitatge ocupat per joves immigrants a Premià de Mar, l'agressió d'uns mossos d'esquadra a un jove negre o les condicions dels temporers a Lleida durant la pandèmia també han posat en qüestió les llibertats civils. Antoni Bassas conversarà sobre llibertats civils i racisme en temps de pandèmia amb Adam Majó Garriga, director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, el dimarts 30 de juny a través de Skype. Durant la conversa el periodista també li traslladarà els vostres dubtes i preguntes sobre el tema. Ens els podeu fer arribar a través d'aquest espai de participació. La conversa s'emetrà aquell dimarts mateix a les 18 hores a l'Ara.cat.

Nom o àlies:

Email:

La teva història:

* Queden 1200 caràcters

La teva imatge (opcional):

Navega

Arxiu en format .jpg, mida màxima 2 Mb.

Les vostres històries:

 • Josep Maria Pratsobrerroca Matavera

  Simplement recordar que amb la pandèmia s'han aturat totes les protestes i les que ara es fan, a l'haver de mantenir la distancia de seguretat queden molt minvades. M'han arribat noticies de Colòmbia que diuen que allí les restriccions encara són més severes. Tot plegat fa pensar que als governs els hi va molt bé aquest estat de por i que malden per allargar-lo tan com poden per mantenir-no atemorits i desmobilitzats. Ara ben segur que ho volen allargar fina a l'onze de setembre amb la finalitat d'impedir que ens manifestem.

 • Ferran Borràs Guillamet

  Ja fa anys que es va aprovar la dita "llei mordassa" i si aleshores ens va semblar un abus de llei, durant la pandèmia s'ha aplicat similar formes i similars abusos....tenen dret , simplement per declarar l'estat d'alarma, d'abusar de les lleis?

 • Miquel

  No sé si entra directament al tema tractat, però apart dels drets dels nouvinguts o inmigrants, els pares que hem hagut de organitzar els notre temps per tenir els fills a casa o demanar ajudes a familiars, avis o amics o altres solucions mès gravoses, els nostres drets a l'educació dels nostres fills s'ha esdevingut lesionada greument. I sobretot, en veure com una gran part dels mestres no han tingut cap interès en el temps educacional perdut dels nostres fills ni en les greus molesties ocasionades als pares. Segur que sortiran amb allò de "que t'has pensat que l'escola ès una guarderia?".
  Doncs mira, jo els hi puc respondre, "·que t'has pensat que una residència d'avis ès una guarderia?" Perquè sr. professor no tens els teus pares a casa teva?
  Molt lamentable l'actitut de una important majoria (res de uns quants o una minoria) de poc interès educacional ni de "arriscar-es per oferir un servei necessari i social" com han fet altres colectius de funcionaris. I sobretot, posant barreres a la tornada durant Juny. Us puc posar l'exemple de l'escola Verntallat de la Vall de Bas que el dia de tornada, van fer festa perque era un dia de "lliure disposició" (desprès de 4 mesos) Quins c..

 • Carla

  Hola, me dedico a cuidar niños y quería saber si podía cuidar más de uno si no conviven en el mismo horario.

 • Cristina Àlvarez Roig

  El meu marit i jo no tenim família i som persones discapacitades i amb un grau de dependència reconegut. Jo sóc d’alt risc per la Covid i s’han vulnerat els nostres drets per part de Serveis Socials de l’Ajuntament de Mollet del Vallés ja que ens van deixar del tot desatesos en ple confinament. Al final ens van haver d’ajudar els voluntaris. En fase de desconfinament, també s’han vulnerat els meus drets ja que ningú no ha vetllat perquè en una ciutat on no es pot mantenir la distància de seguretat la gent portés mascareta. Amb la pandèmia s’ha incrementat el racisme i també la discafòbia ja que la gent no ha estat sensible en absolut amb els malalts crònics. D’altra banda, com a autònoma, he hagut de continuar cotitzant sense tenir ingressos ja que en la meva activitat no es preveia el cessament però jo no podia treballar per ser d’alt risc. M’he sentit maltractada pels polítics i per la societat en general, que m’ha decebut profundament.

 • Carme Juan

  Crec que a las persones grans, aquesta confinacio ens ha fet que ens sentimsim mes vells. Es una sensaciò que jo, particularment, he sentit i que penso ha sigut consecuencia de la parada que hem tingut de fer i que desprès ens esta costant molt tornar a sortir i fe la "nova normalitat"
  Tambe penso que la clasificaciò de persones grands, o velles, a partir de 65 anys, ha sigut molt exagerada.

  El meu fill m,ha dit que tinc el "sindrome de la cabaña".

  Esperem no ens tornin a confinar perque hagi jovent, no tot, que son irresponsables-

  Gràcies

 • Cristina costa cantenys

  Dons que es tindrien que bé fet proves ha tote la població. Perquè hi ha molte gent que em pasat una grip. Forta i traballant. El carrer. I no sabem si em passa't ho no el Covid-19

 • Cristina costa cantenys

  Si els drets civils han cadat minvat. Per el malaitt estat d'alarma. Hi centralitzar tot. Cada comunitat i cada poble és diferent. Poder es gues pogut controlar més

 • Carme

  Nosaltres com autònoms amb personal a càrrec ens hem vist amb l'obligació de tenir els treballadors a casa. He pagat per unes hores que crec que mai em podràn retornar, no hem pogut acollir-nos a cap ERTE o ERTO, i la veritat el més feixuc vindrà a partir d'ara. Sembla que els autònoms estem aquí per rebre tots els cops. Paguem une de les quotes més cares d'Europa, sino la més cara i com aventatges pocs. Com autònoms ni beques pels nostres fills. (No és el mateix el que factures, que el que cobres dels clients i a més no sempre és cash), de vegades et fan esperar...Espero que si hi ha un altre confinament que mirin de fer-ho més bé, per exemple, Hisenda va suprimir els cobraments dels impostos aplaçats durant l'estat d'alarma, al més de juny els va cobrar tots de cop i sense avisar, que som el banc d'Espanya???

 • Josep Maria Vila Vila Vila

  L'actuació dels estats, en general, durant la pandèmia ha estat per una banda la infantilització de la societat i per l'altra l'emissió de missatges que han comportant la desconfiança i la por vers al altres, això ho hem vist sobretot en els comerços o espais on es concentrava un número important de persones, al contrari del que opinen alguns, per mi el sentit de comunitat s'ha afeblit, la pregunta és: com el podem recuperar?.

 • Jordi de la cruz

  Perquè el govern espanyol tarda tant en acordar una app Covid19 protegint dades personals dels ciutadans, semblant a d'altres països europeus?

 • Ruben G. Cebollero

  Com ha afectat la pandèmia al dret de manifestació?

 • Ruben G. Cebollero

  Què ha fet la vostra Oficina en matèria de drets civils i polítics durant la pandèmia?
  Quines coses es podrien millorar?
  Ajudarà el comitè d'experts creat a Justícia?

 • Ruben G. Cebollero

  Al seu llubre Set de mal, desxifrant el feixisme del segle XXI parla de l'avenç cruel, perillós i despietat del feixisme "possibilsta". Com es comporta a Espanya i a Europa? Posa en perill els drets civils i polítics?

 • Montse

  Es considera que els efectes economics i socials pots-pandemia podran mantenir l'afectacio i limitacio l'exercici dels drets civils i politics?
  Com caldria convartir-ho, si es que hi son?
  L'Oficina disposa d'algun mecanisme de denuncia per aquestes vulneraciones?

 • Lola Torrent Pujolàs

  A mi se'm plantegen molts dubtes ètics de com he i hem d'actuar: el límit entre seguretat i llibertat es fa molt confús. Sempre he/hem de fer el que ens manen els qui estan per sobre nostre? Per quin/s criteri/s es regeixen? No d'ara mateix: des del 2001 amb els atemptats a Nova YorK, percebo que aquesta dualitat entre seguretat i llibertat no ha parat de créixer. I que qualsevol forma de dissidència cada cop i arreu està més penalitzada. En som conscients? Què ens queda? Com hi podem fer front? La nostra responsabilitat com a ciutadans madurs i amb criteri s'ha d'enfortir? Amb això n'hi ha prou? Bé, és la mena de dubtes que se'm plantegen...